Sărbătoarea Sf. Dimitrie – moment de bucurie sfântă pentru credincioșii Parohiei Baranca, Protopopiatul Dorohoi

Viața parohiei Octombrie 28, 2015

          Parohia Baranca, Com. Cristinești, Protopopiatu Dorohoi, Jud. Botoșani și-a sărbătorit patronul și ocrotitorul spiritual – pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir.

          În seara zilei de 25 oct începând cu orele 16:00 a fost oficiată slujba Vecerniei unită cu Litia la  care a participat un sobor format din 13 preoți dar și numeroși credincioși din parohiile vecine cât și de la Dorohoi și Darabani, cuvântul de învățătură fiind rostit de către P.C. Pr. Muha Constantin – Directorul Seminarului Teologic din Dorohoi. A doua zi începând cu ora 8:00 s-au oficiau Utrenia, Acatistul, Sfânta Liturghie și Pomenirea celor adormiți.

          Sărbătoarea hramului parohiei, întrucât este fixată de Sfinții Părinți ai Bisericii, la finele lunii octombrie, reprezintă pentru noi și un moment al bilanțului pe anul în curs, în ceea ce privește activitatea bisericii noastre.

         Suntem foarte bucuroși de faptul că am  finalizat  lucrărilor de subzidire ale bisericii – o lucrare de o importanță majoră, care d.p.d.v. moral nu ne dădea voie să înaintăm cu lucrările decât după o consolidare serioasă.

          Dar cu ajutorul Bunului Dumnezeu, cu susținerea Primăriei și a Consiliului Local Cristinești, cu susținerea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, cu ajutorul firmei Delta-Con sub conducerea D-lui Abătăcesei Petru care ne-a ajutat oferindu-ne un om iscusit și priceput în cele ale construcțiilor și care a coordonat lucrările plus utilajele necesare ce ne-au ușurat munca, cu ajutorul atât financiar cât și fizic al credincioșilor parohiei noastre dar și al altor credincioși din alte parohii și din alte protopopiate ... am dus la bun sfârșit această grea provocare ... o numesc provocare întrucât  mă duce cu gândul la vorbele părintelui Arsenie Boca ce spunea că : „Slujba nu se face de mântuială, ci spre mântuire” – Adaptând aceste cuvinte la situația noastră aș zice că „munca noastră este făcută spre mântuire și nu de mântuială” – cum nici viața noastră nu trebuie trăită de mântuială ... ci spre mântuire  -  deoarece Biserica este locul în care Creștinii dobândesc mântuirea.

          Mulțumim și celor care ne-au ajutat și ne ajută în continuare prin implicarea lor și prin jertfa lor  dar care sub protecția anonimatului au urmat sfatul Mântuitorului : „Tu însă, când faci milostenie, să nu ştie stânga ta ce face dreapta ta, Ca milostenia ta să fie într-ascuns şi Tatăl tău, Care vede în ascuns, îţi va răsplăti ţie”.